Keindahan Gunung Fuji dan pengalaman naik roller coaster gila di Fuji-Q highland - Day 3


Sambung keesokan harinya, kami siap-siap nak explore Fuji. Kami pilih nak naik bas henti-henti sebab sebetulnya nak sewa basikal, tapi tak available pagi tu. fikir-fikir balik decide nak naik bas henti-henti. (hop on-hop off bus). Lepas check out, terus jalan ke Station untuk beli tiket.

Alhamdulillah.. dapat rasa snowing buat kali pertama. dulu just dapat main snow ja. xpernah rasa snow fresh turun.

Dah sampai station, beratur beli tiket. Kami pilih naik bas (redline-Omnibus). Hentian bus ni adalah sekitar tasik Kawaguchi, jadi kerap la bas ni ada. tggu dalam 15minit-20minit interval time dia dah boleh naik next bus. tgk link ni untuk detail : Omnibus-redline route.


Kami beli Pass 2 days (padahal guna sehari saja) dengan harga 1500 Yen. Berbaloi untuk siapa yang spend dua hari kat sini. Unlimited ride. Naik la banyak kali pon. tunjuk saja kat driver. EZ

Full house. tapi tak lama pon.. sebab bus henti-henti. Ada yang turun at every stop.

closer to Mr. Fuji

Hsntian yang kami turun ni nama Museum of Art. tak masuk pon museum.. But sebelum ke Jepun, kat Malaysia dah tengok street view route ni, rasa antara hentian yang tak ramai orang dan angle gunung yang ok. Kalau turun hentian lain macam terlalu jauh. banyak benda halang padangan.

Tourist or orang travel berkumpulan selalu tak masuk jalan2 local ni. Selalu akan ke Museum, tugu, patung2, monument.. benda2 buatan orang. Macam aku tak minat sangat sbb better sightseeing and alami nature.

See.. kami saja yang ada. Its free. All by ourselves.

Kalau boleh untuk anak muda yang solo atau masih ada tenaga, cuba jangan terlalu ikut tempat-tempat yang touristy. Try expend masa travel. dari 5 tempat nak p sehari, kurangkan jadi 3. jadi kita akan lebih menghayati alam, kagum, admire dengan ciptaanNya. Trust me, dari kejar gambar popular sesuatu tempat, lebih baik amik masa cari tempat yang baru.. blend with local. They know secret spot sometimes. sori ya terbebel. wahaha

Crazy me

Hakim and his yellow scarf.

Me, the boys, and... two old couple. view ni untuk kami ber-5 saja. tamak haha. 

Jangan la sesekali sentuh air ni. sejuk dia tak boleh bincang. sebab once tangan basah, angin gunung plak tambah. sakit oi tangan. bayangkan genggam ais lama2 rasa mcmana? 

Bukan selalu. selalu my view is monitor. haha

flapping scarf.

saja buat2 action

The boys

Men in black. 

Taking my time, adoring the beauty. 

Ni area museum & musical apa tah.. macam english musical garden. macam xperlu sebab view luar dah cantik.. original.

Near the garden. group from China I guest. jarang jumpa mainland Chinese backpacking. selalu satu kumpulan. riuh kkdang dalam bas. haha

Macam biasa.. spot yang pelik2, abundant spot.. macam dalam gambar ni, tempat simpan boat2 lama.. kami lagi suka explore. sebab mesti ada spot best yang tak ada orang. 

face to face
We will be back.

Suka manhole cover plate ni. Cantik. macam nk bawak balik. haha. lekat kat dinding. 

Lama jugak spend masa. sekarang tengah tunggu bas nak ke Kawaguchiko station. Untuk ke next destination which is Fuji Q. Roller coaster time babeh! Pass bas ride jangan lupa. hilang sila bayar haha

So. Dari Kawaguchiko Station ke Fuji Q highland tu tak lama pon. dalam 10minit saja. dah sampai. tak sempat nk panaskan badan dalam train. Boom! ttba dah sampai.


Welcome to Fuji Q. Top 10 roller coasters di dunia. haha

Tiket masuk actually free. So sapa yang just nak masuk tengok-tengok free ja. Untuk yang nak main harga tiket dia dalam 5300 Yen unlimited attractions. Main la puas-puas.


 Ice skating

 Ni antara yang takut. sebab first launch dia yang gambar bawah ni.


Jadah apa weh junam macam tu. Nama ride ni Takabisha. hahhaa

 Sempat tak nk tengok gunung bila dok pusing macam tu?


Yang ni nama dia Ejanaika means "Aint it great?" Seat kita tergantung terhuyung hayang sambil pusing-pusing. tak naik. takut. hahahahahaa


 Fujiyama. Sebab bentuk macam gunung Fuji. Tinggi.


 Pusing-pusing macam tenggiling~


 Beratur tu benda biasa. hahaha. Roller coaster ni nama Dododon-pa Dia punya kojaq dia tu.. dia pecut 180KM/J dalam 2secs. 2nd place in world record.





Dah. pening dah. jom balik. kami pon terus tunggu train direct ke Tokyo. Next Post bandar Tokyo & main salji di Gala Yuzaawa! Tell then. 

Jalan-jalan Kawaguchiko - Day 2

Jadi lepas 3 jam dalam train (stop 2 kali kot) dari Haneda Aiport, sampai la kami di Otsuki. Otsuki station ni stop last sebelum sampai ke Kawaguchiko. Kawaguchiko ni town yang dekat dengan gunung Fuji, jadi kalau nak p tengok Fuji, kena datang di Kawaguciko atau Fujisan station dulu.

Ingat salah train dah sebab canggih semacam ja train dia.. tanya staff memang betul pon. apa-apa tolong la jangan malu bertanya.
See.. Fujikyu Railway. Ikut saja. lagipon tak takut sebab almost 80% penumpang yang turun memang akan ke Fuji. Tak tau sangat just follow the crowd.



Nak sampai Kawaguchiko dah. Gunung Fuji lagi dekat n dekat..



 Alhamdulillah dah sampai. Sejuk sangat.



 Me with Fuji.

Masa ni tengahari. lambat lagi boleh check-in hostel pon. Kami decide nak letak dulu beg kat reception lps tu cari makanan. Lapar sangat masa ni,, dengan sejuk plak. Kami on offline maps yang kami dah download masa kat Malaysia lagi (gigih). then off we go.



 Kami beli onigiri dengan air ja cuz target nak makan kat restoran Halal.
Nama kedai tu Alladin Indo Restaurant.



 Sejuk, tak ada mood nak makan ice cream.



 Maka berjalan lah kami sambil tengok Fuji. Pakai maps pon kekadang confius jugak sebab byk lorong. Tapi bagi kami tak kisah sebab tak boleh check in lagi pon & kami mmg suka ronda-ronda. Target at least 15KM jalan sehari. tak terasa pon sebab sejuk & dok layan surroundings.



 Teres Jepun


 Reverse selfie with.. of cuz Fuji!



 Nak sampai dah. tak sabar nk letak beg lepas tu sambung ronda.



 Our hostel. Nama Kagelow.
Leh tekan link ni untuk book or nak tahu more info :Kagelow Hostel


 Pelik gak. awat ada macam kubu. haha. sesuai utk 2-3 orang. ada A/C (perlu untuk jd heater). atas tu leh buat letak bag. 2 orang tidur atas tikar. sorg lagi dalma kubu tu. hahaha.


 Our room view. Tandas, bilik air semua kat luar. bersih. masa kami p ni tak ramai sangat orang. Selesa la nak guna toilet pon..



 Lorong hostel. Masa ni tengah jalan nak p makan. jalan sat tengok Fuji, jalan sat tengok lagi. haha.. Fon tak tengok dah.


 Ni kubur. tempat kau nak mam. hehe sori


 Dah sampai restoran ni, Alladin Indo Restaurant namanya. tak susah. Pekan ni tak besar mana.. guna maps ja leh jumpa.

Sebelah tasik Kawaguchi ja.


 Masa kami p tu.. nak order set nasik. tapi dia cakap tak ada lagi.. yang ada Nan curry set beef & ayam. tapi dah lapar sangat. order jugak la.. harga 3 roti 900 yen. Beef dengan chicken curry 2000 yen. mahal gak tapi dah lapar kan. Kami take away ja. mkn dalam bilik. sedap hehe


 Tak tau sebab apa spot ni aku cukup suka. dekat simpang gusthouse. boleh relaks, air ada kalau nak.. teduh.. feels like local. haha


Ni masa tengah malam. boring-boring dalam bilik.. tangkap p long exposure. nampak jugak Fuji. Masa ni gelap gelita.
Esok baru full day nak jelajah area ni. malam ni rehat cukup-cukup.